HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 8 april 2020

Woord van de burgemeester - 8 april 2020

Beste Weespers,
 
Binnenblijven was het advies voor de dagen die achter ons liggen. Binnenblijven is het advies voor de weken die voor ons liggen. Corona beheerst het leven van alledag. Dat valt ons eigenlijk allemaal zwaar.

Voor ons ligt het paasweekend. Bij mooi weer trekken we er in normale dagen op uit. Maar nu is dat totaal anders want het land zit op slot. Er zijn geen concerten; theaters en bioscopen kunnen we niet in; museumbezoek is niet mogelijk; pretparken zijn gesloten; stranden en natuurgebieden zijn afgesloten; de campings en de jachthavens zijn feitelijk geen optie; de sportparken blijven gesloten; familiebezoek doen we niet; en dit is slechts een beperkte opsomming. Als dit alles wegvalt, moeten we ons op andere manieren vermaken. En dat valt niet mee.

Maar dit alles valt in het niet bij al die mensen die vechten tegen het virus. Er zijn veel mensen ziek, vaak ernstig ziek. Mijn medeleven gaat uit naar allen die in deze crisis een dierbare en soms zelfs meerdere dierbaren hebben verloren. Mijn gedachten zijn bij u. Dat geldt ook voor hen die de ernst van de ziekte ervaren. Als wij ons niet houden aan de regels van thuisblijven, afstand houden, handen wassen, niet in groepen bij elkaar, dan besmetten we mogelijk anderen, kwetsbaren in onze omgeving. Dat betekent dat we mogelijk zelf niet ziek worden, maar we dragen wel bij aan de verspreiding van het virus. Daarom blijven we binnen. Daarom houden we afstand. Daarom wassen we onze handen. Daarom gaan we niet in groepen de straat op, het park in of feestjes organiseren.

Op een beperkte groep mensen wordt in deze bizarre periode een meer dan onevenredig beroep gedaan. Met heel veel respect en dankbaarheid voor hun inzet kijk ik naar al die mensen. Daarbij denk ik aan mensen in de zorg, in ziekenhuizen, ambulancemedewerkers, verpleeghuizen, de thuiszorg, de psychiatrie, de huisartsen en hun medewerkers en andere zorginstellingen. Ook onze hulpdiensten, waaronder politie, boa’s, toezichthouders, handhavers en brandweer leveren een geweldige bijdrage. Een groep die we vaak vergeten zijn de schoonmakers. Ook zij leveren fantastisch werk.

Thuiszitten betekent vandaag ook thuiswerken. Als je daarnaast ook nog kinderen hebt, die thuis hun schoolwerk moeten doen en jij moet ook daar op letten, dan is dat niet makkelijk. Mantelzorg vraagt daarnaast van velen ook aandacht. Als je bedrijf, of het bedrijf waar je werkt, gesloten is, dan zijn de zorgen groot. Bezoek aan familieleden in verpleeghuizen en zorginstellingen is niet mogelijk. Dat schept onrust en soms ook onbegrip bij dierbaren in die huizen en instellingen, maar ook bij u die hen wil bezoeken. Ieder van ons heeft zijn of haar eigen lastige, moeilijke en zorgelijke omstandigheden. Ik kan ze niet allemaal opsommen en niet uw problemen oplossen en zorgen wegnemen. Maar ik ben mij ervan bewust en voel me bij u betrokken.

In deze extra editie van het gemeentenieuws willen we u informeren over de coronacrisis in Weesp. U kunt veel niet doen maar wat kunt u wél doen? Denk hierbij ook aan uw gezondheid. Ook al zijn er beperkingen, blijf wel bewegen. Dit is belangrijk voor uw gezondheid! En denk aan uw buren. Heeft iemand hulp nodig? Ook een kaartje in de brievenbus kan veel goed doen. Hoe zit het bijvoorbeeld voor ondernemers? Ook zitten veel Weespers tijdens deze weken meer op het internet. Doe dit veilig. In deze krant leest u wat tips om dit veilig te doen.

Het is mijn overtuiging, dat dit alles mogelijk nog wel even kan duren, maar we komen hier samen uit. We komen er samen sterker uit. Naar dat moment kijk ik uit en dat stimuleert mij en ik hoop ook u om in deze periode te leven met de opgelegde beperkingen.

Speciaal voor de kinderen

Beste jongens en meisjes van Weesp,
 
Niet naar school, dat lijkt eerste nog wel even leuk. Maar het is geen vakantie. Je moet thuis schoolwerk maken. Misschien werken je vader en of je moeder ook wel thuis. Je broer of zus willen ook een plekje om hun werk te doen. Dat maakt het best lastig om je schoolwerk goed te doen. Heb je iemand, die je helpt als het moeilijk is? De juf of meester is helaas niet steeds in de buurt.
Helaas kun je niet spelen met je vrienden of vriendinnen. Dan maar even lekker sporten zou je denken, maar ook dat mag niet. Buitenspelen, maar wel met die afstand van anderhalve meter, is ook anders. Bovendien mag je dat maar met een enkel vriendje of vriendinnetje doen. En als je dan ook nog niet naar je opa, oma of een oom en tante kunt, dan is dat wel even slikken.

Maar ik ben trots op jullie. De meesten van jullie houden zich perfect aan de regels. Dat is heel erg goed. We moeten dat bovendien nog lang volhouden. Dat is best moeilijk, maar ik denk dat jullie dat kunnen.
 
Vanuit de gemeente Weesp is er een teken- en kleurwedstrijd. Wellicht heb je nog geen tekening of kleurplaat van het stadhuis ingeleverd. Er zijn er al veel naar ons toegestuurd, maar nog niet iedereen heeft dat gedaan. Kijk snel op weesp.nl/kleurwedstrijd en doe ook mee. Ik kijk er naar uit om jullie tekeningen en kleurplaten te ontvangen.
 
En doe je ook mee met de buurtsportcoaches? De Buurtsportcoaches in Weesp hebben veel filmpjes gemaakt op Facebook. Vraag je ouders of je hier naar mag kijken en beweeg en sport dan lekker mee.
 
Het is een lastige tijd en we moeten er samen iets van maken. Ik reken op jullie.
 
Bas Jan van Bochove, burgemeester (wnd.)

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken