HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 6 mei 2020

Woord van de burgemeester - 6 mei 2020

75 jaar vrijheid. We vieren in 2019 en 2020, dat we sinds 1945 in vrijheid leven. Die vrijheid komt niet voor iedereen op hetzelfde moment. Het kost meer dan een jaar om de wereld te bevrijden van de fascistische onderdrukking. Vanaf dat moment herdenken we op 4 mei allen, die zijn omgekomen of vermoord sinds het uitbreken van de Tweede Wereldoorlog, in oorlogssituaties en bij vredesmissies. Dit jaar doen we dat niet bij het monument op de Ossenmarkt. Dit jaar doet ieder dat op zijn of haar eigen manier.

Aan de vrijheid, die we sinds het einde van de Tweede Wereldoorlog kennen, moeten we iedere dag opnieuw inhoud geven. Dat kunnen we niet alleen. Dat doen we samen. Samen zijn we verantwoordelijk voor het in standhouden van de vrijheid en voor het doorgeven van die vrijheid aan de komende generaties.

Wellicht is dat dit jaar duidelijker dan ooit. Velen voelen zich door alle actuele beperkende maatregelen in hun vrijheid beknot. Zij vragen zich af wanneer zij weer kunnen leven zoals voor het begin van de coronacrisis. Wanneer kan ik mijn bedrijf weer openen? Wanneer kan ik weer op bezoek bij mijn geliefde in het verpleeghuis? Wanneer kan ik mijn kleinkinderen weer knuffelen? Wanneer kan ik weer met mijn team een wedstrijd spelen? Wanneer kan ik weer met het openbaar vervoer naar mijn werk? Wanneer kan ik weer klanten/gasten verwachten in mijn zaak, hotel, restaurant, …? Ieder van u kan deze lijst ongetwijfeld langer maken. Wanneer …?

Al die beperkingen, wanneer komt daar een eind aan? Ik wil mijn leven terug, mijn bedrijf openen, etc. Die wens begrijp ik absoluut. Maar ik begrijp ook die mensen, die bang zijn om ziek te worden. Zij blijven thuis. Zij begrijpen niets van de toenemende drukte op straat. Ik spreek mensen die daar juist boos om worden.

Leven in vrijheid is ook leven met elkaar. De vrijheid is daarmee niet absoluut. Soms vragen de omstandigheden dat we onze vrijheid even anders invullen. Anders dan we feitelijk willen. De crisis door het coronavirus is zo’n moment. Dat betekent dat we ons aan de regels zoals vastgelegd in de noodverordening houden!

Ik wens ons allen toe dat we het nog even volhouden: leven met de beperkingen. Zodat we straks weer samen de vrijheid van de ‘post coronatijd’ ervaren en de vrijheid die we sinds 1945 hebben, opnieuw kunnen vieren.

Bas Jan van Bochove, burgemeester

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken