HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 29 april 2020

Woord van de burgemeester - 29 april 2020

Stukken lezen, teksten schrijven, mails beantwoorden, eigenlijk staat bij alles mijn radio aan. Dat is nu ook het geval. Omdat ik thuiswerk, moet ik rekening houden met de keuze van de zender en vooral met de sterkte van het geluid. Daarover dadelijk meer.

Vrijdag jl. werd mijn aandacht getrokken door een gesprek over het alleen zijn in deze crisis. Door het verlies van haar partner was de geïnterviewde vrouw, in deze tijd van maatregelen om de coronacrisis te bestrijden, geheel op zichzelf aangewezen. Vrienden en familie komen niet meer op bezoek. Dat maakt alles extra lastig. Ik realiseerde mij dat alleenstaanden het vaak moeilijk hebben en dat we daar mogelijk te weinig aandacht aan besteden. Iedere dag even iemand bellen die alleen is, dat is toch een kleine moeite? Een kaartje sturen, of een bos bloemen aanreiken, dat is een klein gebaar maar soms van grote betekenis. In uw nabijheid binnen de kring van familie en vrienden, maar ook bij u in de buurt zijn er misschien mensen voor wie een blijk van betrokkenheid belangrijk is. Graag vraag ik u om daar oog en aandacht voor te hebben.

Bij mij thuis wordt bijna dagelijks muziek gemaakt. Er staan regelmatig twee conflicterende radiozenders, dan wel andere geluidsbronnen aan. Tegelijkertijd laat onze buurman soms zijn draaiorgel spelen en ‘geniet’ het hele blok mee. Twee huizen verder wordt de woning verbouwd. Dat betekent boren, zagen, timmeren en luidruchtig overleggen. De kinderen van de buren aan de andere kant spelen, soms luidruchtig, in de tuin. Het is een samenspel van geluid. Nu ik thuis werk, zou dat tot irritatie kunnen leiden. Ik moet mij concentreren op mijn werk en vergader veel via ‘ms teams’. “Het is wel rumoerig bij jou”, zei iemand elders in Nederland laatst. Mijn situatie is niet uniek. Velen van u verkeren in vergelijkbare omstandigheden. Mijn buren en ik maken dit bespreekbaar. Dat werkt. Laten we rekening met elkaar houden. Het moet toch mogelijk zijn om daarover als buren met elkaar te spreken om tot voor iedereen werkbare afspraken te komen. De situatie vraagt daarom.


Deze week worden de beperkingen enigszins verlicht. Wethouder Astrid Heijstee schrijft daar in haar bijdrage over. Het opheffen van de beperkingen gaat voor velen niet snel genoeg. Bij veel ondernemers staat het water aan de lippen. Als er geen ruimte komt, dan betekent dat in meerdere gevallen het einde van hun bedrijf. De steunmaatregelen van het rijk zijn voor hen niet voldoende, of ze zijn voor hen niet van toepassing. Jaren van opbouw en investeren zijn in één klap weg. Dat is verschrikkelijk. Steun deze mensen door bijvoorbeeld een maaltijd te bestellen of een waardebon te kopen. Het kan hen een beetje helpen om deze lastige periode door te komen. Ik hoop van ganser harte dat door deze extra steun de meeste bedrijven het hoofd boven water kunnen houden.

Bas Jan van Bochove, burgemeester

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken