HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 16 december 2020

Woord van de burgemeester - 16 december 2020

Wij zijn de kerstdagen samen thuis, mijn vrouw en ik. En dat is in ons huwelijk voor het eerst. Kinderen, kleinkinderen, familie of vrienden komen dit jaar niet op bezoek.

Kerstavond, ons traditioneel familiediner gaat gewoon door, maar dit jaar slechts twee personen aan de feestelijk gedekte tafel. Dat doen we wel, die feestelijk gedekte tafel.

En later, laat op die avond, geven we een andere traditie virtueel inhoud. We verbinden via beeld drie locaties met elkaar, één in het buitenland en twee in Nederland. En de mannen drinken een speciaal voor dit moment gekocht ‘drankje’. Het vraagt wat organisatie, maar op die drie plaatsen staat een fles met identiek geestrijk vocht. Bovendien is ervoor gezorgd dat op diezelfde drie adressen eenzelfde pakketje bijbehorende versnaperingen aanwezig is.

De kleinkinderen slapen dan al, maar ook zij hebben hun moment die avond. Onze oudste, tienjarige kleindochter stelde begin december voor om in de drie huizen in drie kerstbomen enkele precies dezelfde kerstballen te hangen. En voor het raam een verlichte kerstster. “Dan hebben we alle drie hetzelfde en voelt het alsof we toch bij elkaar zijn.” En zo is het geregeld. Via het beeld verbinden we de huizen en zien we het gezamenlijke. Wij vieren als gezin, ieder in de eigen woonplaats in Nederland en daarbuiten en in het eigen huis, op afstand samen onze jaarlijkse kerstmomenten.

Een nagenoeg totale lockdown. Het is menens; zo werd ons maandagavond vanuit het torentje door de minister-president duidelijk gemaakt. “Nederland gaat op slot.” Het terugdringen van het aantal besmettingen is absoluut noodzakelijk. De zorg is overbelast en velen wachten op een noodzakelijke medische ingreep, die nu niet mogelijk is vanwege te veel coronapatiënten in het ziekenhuis. 

We hebben allemaal de wens en velen de behoefte om de kerstdagen door te brengen zoals we altijd gewend zijn. Eigenlijk door alles wat we dit jaar meemaken is die behoefte groter dan ooit. Dat geldt ook voor ons gezin, maar we doen het niet.

Hoe viert u de kerstdagen?

Bas Jan van Bochove, burgemeester

P.S. Speciaal voor de kinderen organiseert de gemeente een vlog-, teken- en schrijfwedstrijd. Ik roep de kinderen van harte op om mee te doen!

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken