HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Woord van de burgemeester  |  Woord van de burgemeester - 13 mei 2020

Woord van de burgemeester - 13 mei 2020

Negen weken geleden gaat Nederland in een zogenoemde ‘intelligente lock down’. In één klap komt de samenleving tot stilstand. Dit heeft grote gevolgen voor ons allemaal. Bijzonder zwaar is het voor onder andere de horecaondernemers, die volop aan het werk, hun bedrijf binnen een half uur moeten sluiten.

Negen weken waarin de zaak niet open kan. Negen weken zonder perspectief. Negen weken zonder inkomen. Als je het niet zelf ervaart, kun je je er geen voorstelling van maken. Het is ongelooflijk zwaar. Overleeft mijn bedrijf de crisis wel? Hoe gaat het met mijn gezin en dat van mijn medewerkers? Dan is er sinds vorige week enig perspectief. De terrassen mogen vanaf 1 juni open en ook in de restaurants mag een beperkt aantal mensen worden ontvangen. Maar, alles moet binnen de 1,5 meter afstand. De gemeente is de horeca hier een klein beetje in tegemoetgekomen. Wethouder John Vos geeft dit aan in ‘Het college belicht’. Als we met elkaar ook de horeca in onze stad willen steunen, moet dit toch lukken?

Negen weken thuis zitten betekent voor sommige inwoners ook negen weken bijna niemand zien en spreken. Er is sprake van vereenzaming doordat mensen zich opsluiten in hun ‘eigen wereld’. Sommigen zijn bang besmet te worden en mijden iedere vorm van contact. Voor anderen is het leggen van contacten altijd al lastig en geeft de huidige situatie hen de kans zich verder te isoleren. Mijn vraag aan u allen is oog en aandacht te hebben voor mensen in uw omgeving, die zich kennelijk in hun eigen wereld hebben teruggetrokken. Schakel desnoods professionele hulp in als Versa Welzijn. Maar laat hen, die kwetsbaar zijn, niet in de steek.

De beperkingen, waarmee we sinds medio maart zijn geconfronteerd, worden langzaam versoepeld. Ons is duidelijk gemaakt dat dit alleen kan als we ons aan bepaalde afspraken houden. De 1,5 meter afstand, het handen wassen, zoveel mogelijk thuiswerken en het vermijden van drukte zijn de belangrijkste.

Tegelijkertijd groeit het ongeduld. We willen eruit. Ook in Weesp neemt de drukte op straat toe. Dat is op zich begrijpelijk. Toch is een waarschuwing nodig. Het virus is nog steeds aanwezig. Er worden nog steeds mensen zodanig ziek dat een ziekenhuisopname en opname in de intensive care noodzakelijk zijn. Dus houden we ons aan de regels. De politie, de boa’s en toezichthouders, die tot nu toe geweldig werk deden, blijven u daarop aanspreken.

Bas Jan van Bochove, burgemeester

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken