HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Vrijwilligers in Weesp  |  Monique: ''Als je straks nog wakker bent, gaan we samen schaapjes tellen.''

Monique: ''Als je straks nog wakker bent, gaan we samen schaapjes tellen.''

Wat doe je, als je geen mantelzorgtaken meer hebt en je zoon uit huis is. Dan zoek je een nieuwe uitdaging. Ook al werk je bijna fulltime en staat je eerste bedrijf in de steigers. Dit is het verhaal van Monique, die samen met echtgenoot René maandelijks voor Nick van 5 zorgt. Handjehelpen zorgde voor de match.

Monique: “Het verhaal van Nick van 5 viel op tussen de vrijwilligersvacatures. Een jonge moeder van 3 kinderen, zonder eigen vangnet, zocht een opvanggezin voor Nick. René zei direct: ’dat doen we’.”

Niet 1-2-3

“Handjehelpen gaat niet over een nacht ijs. Eerst volgden gesprekken om te bepalen of wij wel het juiste gezin waren om Nick op te vangen. Pas daarna ontmoetten wij Nick en zijn moeder.  De kennismaking ging goed. Hoewel. Het was rond sinterklaas en Nick werd geconfronteerd met 3 vreemde mensen in een vreemd huis. Je kunt je voorstellen dat dat niet echt rustig verliep. Toch wilden we door, want we begrepen zijn gedrag heel goed.”

Eerst wennen

“Als je zoon 22 is heb je geen kinderspeelgoed meer. Ik kreeg bijna alles via de Weesper weggeef- en ruilsite. Een peuterbedje, puzzels en bouwblokken. Nick is een leuk, intelligent kind, hij is gek op kleuren en op bakken. We maken samen cupcakes, koekjes of popcorn. Je ziet dat hij zich daarop verheugd. En in mijn man René heb ik een maatje. Die kan bakken, is goed met kinderen en heeft een engelengeduld.”

Logeren

“Eind februari bleef Nick voor het eerst slapen. Dat was heel spannend. Samen hebben we zijn bed opgemaakt met knuffels en overal led-waxinelichtjes neergezet. Omdat hij dacht dat hij niet zou kunnen slapen, beloofde ik hem na de koffie terug te komen: ‘Als je nog wakker bent, gaan we samen schaapjes tellen’. Hij sliep als een roos. Best speciaal. Hij kan ons gezellig vinden, maar we zijn vreemden. Met andere regels en andere gewoontes.”

Zou je dit werk aanbevelen?

“Ja. Het geeft zo’n ontzettend goed gevoel. En voor Nick is het fijn om af en toe onverdeelde aandacht te krijgen. Misschien kunnen we hem, als corona het toelaat, ook eens een woensdagmiddag uit school halen. En samen naar het zwembad gaan of zoiets. Om moeder verder te ontlasten.”

Handjehelpen zorgt voor de juiste match tussen een hulpvrager en een vrijwilliger. Het gaat om hulp aan kinderen en volwassenen met een chronische ziekte, beperking of gedrag dat om extra zorg en aandacht vraagt. Handjehelpen is onderdeel van het Netwerk Vrijwillige Hulp, netwerkvrijwilligehulpweesp.nl.

Op verzoek van de geïnterviewden zijn alleen de voornamen opgenomen. De naam van Nick is gefingeerd.

Monique en René, samen met Nick / foto Marco Keyzer

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken