HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Vrijwilligers in Weesp  |  Ans Rietveld: ''Word vrijwilliger, je wordt er gelukkig van''

Ans Rietveld: ''Word vrijwilliger, je wordt er gelukkig van''

Vrijwilligers. De meesten zijn bescheiden. ''Zoveel doe ik niet. Gewoon, een paar uurtjes in de week. Wat stelt dat nou voor.'' Maar laat dat voor die ander nou net het verschil maken tussen eenzaamheid en gezelligheid. Ans Rietveld maakt dat verschil. Zij werd het maatje van mevrouw Slegtenhorst.

Ans: “Jacquelien Groen van het Maatjesproject zocht vrijwilligers en vroeg of dat iets voor mij was. Even later maakte ik in een wederzijds sollicitatiegesprek kennis met Els Slegtenhorst. Het klikte. Zij is 85 jaar. Een intelligente dame die een druk werkend leven achter de rug heeft. Door lichamelijke klachten kan ze steeds minder, ze loopt moeilijk en ziet slecht.”

Waar hebben jullie het over?

“Als we bij elkaar zitten, dan merk ik niets van dat alles. Zij is breed geïnteresseerd, volgt de politiek en het nieuws en heeft veel gelezen. Zij en haar man hebben net als ik veel gereisd. Er is altijd iets dat aanleiding is voor een goed gesprek. Natuurlijk praten we ook over persoonlijke dingen, zoals over haar zoon die 2 jaar geleden plotseling overleden is. We hebben inmiddels al een band.”

Ga je ook samen op pad?

“Als het mooi weer is proberen we er met de rolstoel op uit te gaan. Om in het centrum te komen moet ik een tunneltje door. Eerst omlaag en dan weer omhoog. Dat is best zwaar.  En dat geldt ook voor haar man, die 93 is. Een klein stukje duwen als ze samen boodschappen doen gaat wel, maar langere tochten redt hij niet. Zo wordt haar wereld klein.”

Heb je tips voor anderen?

“Na 45 jaar in sociale beroepen werd ik na mijn pensionering vrijwilliger. Naast het Maatjesproject adviseer ik samen met 4 andere vrouwen 75-plussers in Weesp over wat er te doen is. En we kijken naar het welbevinden van deze groep. Vrijwilliger zijn, andere mensen helpen, geeft me meer voldoening dan mijn betaalde werk. Mijn man heeft zich inmiddels ook aangemeld bij Versa. Ik wil tegen iedereen zeggen: Word vrijwilliger, je wordt er gelukkig van.”

Maatje worden? maatjesprojectgooi.nl.

Mevrouw Els Slegtenhorst (links op de foto) en Ans Rietveld ‘ruimte voor een goed gesprek’/ foto Henk Rougoor.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken