HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weesp weer open  |  Museum Weesp trekt alle registers open: 2 nieuwe tentoonstellingen

Museum Weesp trekt alle registers open: 2 nieuwe tentoonstellingen

Voor ‘Wereldverbeteraars, uitvinders en grensverleggers’ stofte conservator Lisette Zijp met liefde de collectie van cacaoproducent Van Houten af. De man die zij respectvol chocoladegrensverlegger noemt.  De 2e tentoonstelling, ‘De hand van de meester’, is gewijd aan de restauratie van De 3 burgemeesters van Weesp.

Eigenlijk wil Lisette Zijp niet meer terugkijken op de lockdown. “Maar die gaf ons wel de kans om in alle rust een restauratie te voltooien en deze exposities voor te bereiden.”

Chocoladegrensverlegger Van Houten

“Coenraad van Houten past perfect in het thema van het erfgoedfestival Gooi en Vecht: Wereldverbeteraars, uitvinders en grensverleggers. Hij vond het cacaopoeder uit, waardoor cacao bijna onbeperkt houdbaar werd. Hij verkocht het poeder wereldwijd, verschafte werkgelegenheid en liet Weesp groeien. Van Houten was ook een voortreffelijke reclamemaker. Overal vond je zijn posters en muurschilderingen: van het Suezkanaal tot in New York. Alleen al daarom was hij een grensverlegger.”

De 3 burgemeesters van Weesp van Gijsbert Jansz. Sybilla

“De restauratie van dit 17e-eeuwse schilderij was een meerjarenproject. Het kostte tijd om de financiering rond te maken en een restaurateur te vinden. Caroline van der Elst heeft er 7 maanden aan gewerkt. De tentoonstelling heet met recht ‘De hand van de meester’. Omdat het een van de mooiste dingen is die ik ooit begeleid heb, wilde ik dit aan iedereen laten zien. Daarom brachten we de hele restauratie in kaart. Iedere bezoeker kan ervaren hoe het schilderij weer tot leven kwam. We hebben zelfs de namen van de burgemeesters achterhaald. De kunstschilder was ook ooit burgemeester van Weesp, maar staat zelf niet op dit schilderij.”

De vrijwilligers

“Dit alles was nooit gelukt zonder onze 60 vrijwilligers. Ik zie mezelf als doorgeefluik van mijn kennis als museoloog. Zij registreren, fotograferen en documenteren de collectie, ontvangen de gasten. Maar we hebben vóór de opening ook samen het museum schoongemaakt. Iedereen is weer welkom. We zijn (weer) open op zaterdag en zondag, van 10.00 tot 17.00 uur.”

Website: museumweesp.nl.

Conservator Lisette Zijp: ‘Mooiste project dat ik ooit deed’/ foto Edwin van Eis

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken