HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weesp weer open  |  Charles Benschop: ''Het wordt tijd dat we ons leven terugkrijgen''

Charles Benschop: ''Het wordt tijd dat we ons leven terugkrijgen''

Charles Benschop is uitvaartondernemer in Weesp, al 24 jaar. “Mensen denken dat ik altijd met de dood bezig ben, maar het tegengestelde is waar. Voor mij staan juist de levenden centraal, familie en nabestaanden. Zij bepalen hoe het afscheid eruitziet.”

“Ik ontmoet de mensen in de meest kwetsbare situaties, het draait om vertrouwen. Ik versta mijn vak en doe dit met liefde. Wennen aan de dood doe ik nooit, maar het is wel mijn professie om daar goed mee om te gaan.”

Hoe was het vorig jaar?

“Tijdens de eerste coronagolf overleden veel mensen. Dat kon ik regelen, maar ik vond het zwaar om nabestaanden te vertellen wat er allemaal niet mocht. Afscheid nemen kon bijna niet. Alles moest op afstand en knuffelen was uit den boze. Vrienden moesten volstaan met een vaarwel via een scherm. Ik heb veel meegemaakt, maar die beperkingen vond ik het allerergst.”

Wat was er wel mogelijk?

“Ook tijdens de strengste maatregelen heb ik me er hard voor gemaakt dat mensen persoonlijk afscheid konden nemen. Gelukkig bleek het uitvaartcentrum van Myosotis heel geschikt voor een walk-through. Overigens, de hele branche bedacht alternatieven: livestreams en coffee to go. Alles om het verlies dragelijker te maken.”

Kan nu alles weer?

“Tijdens de laatste persconferentie zei Rutte dat er 100 mensen bij een uitvaart mogen zijn. Maar mensen moeten nog steeds 1,5 meter afstand houden. Dat lukt niet, locaties zijn hier niet op ingericht. En in de buitenlucht staat de 100e persoon zover weg dat die niets meer meekrijgt van de uitvaart. De beperking van het aantal gasten is nu moeilijker uit te leggen. Maar er zijn ook mensen die juist heel tevreden terugkijken op de intimiteit van het afscheid.”

Waar keek jij het meest naar uit?

“Begin van dit jaar dacht ik: het wordt tijd dat we ons leven terugkrijgen. Nu zie ik in de stad weer vrolijke mensen, ondernemers met een glimlach. Ik ben blij dat ik kan winkelen zonder afspraak en mag genieten van koffie op het terras.”

Charles Benschop / foto Richard Mouw

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken