HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Verhalenserie Weesp ontmoet  |  Ria Gijben: ‘Breien en praten kan in één moeite door’

Ria Gijben: ‘Breien en praten kan in één moeite door’

Of je nou meters wilt breien of gewoon zin hebt in gezelligheid, je bent welkom bij het breicafé. Drank wordt in dit café niet geschonken, of het moet koffie en thee zijn. En eten? Vorige week stonden er zomerkoninkjes op het menu. ‘Met een toefje slagroom’, meldt Ria Gijben.

Ook als je als beginnend breier verlegen zit om tips is het breicafé in het OAZ-gebouw ‘the place te be’. De deur staat open. “Dat is niet altijd zo geweest”, vertelt Ria. Zij is beheerder van het Ontspanningscentrum Achtergracht Zuid, kortweg: het OAZ-gebouw. “In het buurthuis waren geen openbare buurtactiviteiten. Je moest lid zijn om mee te mogen doen. Dat wilde ik veranderen.”

Met een kopje koffie of thee

“Toen ik met pensioen ging begon ik met de dinsdag- en donderdagopenstelling. Dan zat ik daar met spelletjes en koffie en thee te wachten op de buurt. Maar die kwam niet. Net toen ik wilde stoppen kwam Marjos Zwartjes op bezoek. Of ik het leuk zou vinden om een breicafé te starten? We hebben advertenties gezet en uitnodigingen verstuurd. Het werd een succes. Elke dinsdagmiddag zijn er nu 15 tot 20 dames.”

Ria Gijben bij de breiclub. / foto Tom Feenstra

Truien, sjaals, mutsen en kinderdekentjes

“De een breit fanatiek truien, sjaals en mutsen. Maar op een gegeven moment is de hele familie voorzien van meer truien en sjaals dan ze in een leven kunnen dragen. Daarom breien veel dames voor een goed doel. Kinderkleding en lapjes van 15 bij 15 cm, waarvan kleurige kinderdekentjes gemaakt worden. Ondertussen zet ik koffie en thee, breng een stukje worst of een kommetje aardbeitjes. De ruimte gonst. Breien en praten gaat in één moeite door.”

Maandje extra open

“Toen de regels versoepelden en de hele groep gevaccineerd was, gingen we een maand extra open. Vanaf het eerste moment was het volle bak. In juli en augustus zijn we dicht. Maar vanaf 7 september is iedereen weer welkom. Om te breien, maar vooral ook de bingo elke laatste donderdag van de maand. Hoe meer zielen, hoe meer vreugd.”

Meer weten: mail achtergracht@hotmail.com

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken