HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Samen werken aan een klimaatbestendige regio

Samen werken aan een klimaatbestendige regio

Dit item is verlopen op 11-12-2017.

Gemeenten en Waterschap Amstel, Gooi en Vecht doen ‘stresstest’

Het Waterschap Amstel, Gooi en Vecht en vijftien regiogemeenten werken samen. Het doel? Een klimaatbestendige regio. Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Daarnaast vallen er steeds zwaardere regenbuien. De gemeenten en het waterschap gaan onderzoeken hoe kwetsbaar de regio is als het gaat om wateroverlast, overstromingen, hitte en droogte. Dat onderzoek is een zogenaamde ‘stresstest klimaatadaptatie’.

Stresstest geeft inzicht
De ‘stresstest’ laat zien waar het in de regio nog onvoldoende klimaatbestendig is. De resultaten worden gepresenteerd in een digitale klimaatatlas. Die digitale atlas is eind 2017 beschikbaar via een website. Het bedrijf Nelen & Schuurmans B.V. voert de stresstest uit en levert de digitale klimaatatlas aan. De resultaten laten zien hoe verschillende gebieden in de regio ervoor staan. Zo kunnen de gemeenten en het waterschap bepalen waar ze aan de slag gaan. Ook inwoners kunnen zien of hun perceel, woning of straat klimaatbestendig is. Waar nodig kunnen zij ook maatregelen nemen. De website is eind 2017 beschikbaar. Alle gemeenten moeten in 2019 over een stresstest beschikken. Dit komt voort uit het Deltaplan Ruimtelijke Adaptatie dat afgelopen Prinsjesdag is gepresenteerd.

Deelnemende gemeenten
Naast het waterschap Amstel Gooi en Vecht nemen er vijftien gemeenten deel aan het onderzoek:

Aalsmeer                    Gooise Meren                        Ronde Venen
Amstelveen                Hilversum                               Stichtse Vecht
Amsterdam                Huizen                                    Uithoorn
Blaricum                     Laren                                      Weesp
Diemen                       Ouder-Amstel                        Wijdemeren

Weesp Duurzaam
In de Nota Duurzaam Weesp is beleid uiteengezet om op allerlei terreinen energie te besparen en duurzame energie op te wekken, om zo de klimaatverandering te beperken. Bij de inrichting van de openbare ruimte wordt bijvoorbeeld ook rekening gehouden met klimaatverandering.

Zelf aan de slag?
Zelf kunt u natuurlijk ook van alles doen. In de tuin kunt u bijvoorbeeld tegels vervangen door groen. Dat heeft allerlei voordelen:

-           een minder hete stad in de zomer;
-           een groter leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren en planten;
-           minder snelle waterafvoer naar het riool tijdens hevige buien, waardoor de waterzuivering minder belast raakt.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken