HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Nieuwe tentoonstelling 'Chocolade' geopend in Museum Weesp

Nieuwe tentoonstelling 'Chocolade' geopend in Museum Weesp

Dit item is verlopen op 30-11-2018.

Tentoonstelling Chocolade in Museum WeespAl vanaf de oudheid was de cacaoboon in Zuid-Amerika een kostbaar goed. De Maya’s en Azteken gebruikten het als basis voor een ‘Godendrank’, die volgens een exclusief recept bereid werd en een geneeskrachtige werking zou hebben.

Duizenden jaren later is chocolade overal te koop en gaat er geen feest voorbij zonder chocoladetraditie: chocoladeletters, kerstkransjes of paaseieren, ze zijn niet meer weg te denken en toch zijn deze traditionele lekkernijen veel minder oud dan vaak wordt gedacht.

Hoe de cacaoboon van goddelijk product een lekkernij voor iedereen werd, ontdek je op de tentoonstelling Chocolade in Museum Weesp. Van het oudste, geheime recept voor godendrank en de productie door de eeuwen heen, tot de chocoladerevolutie van Van Houten; het komt allemaal aan bod.

Weesp en de geschiedenis van chocolade

De Spanjaarden namen de cacaoboon vanuit Zuid-Amerika mee naar Europa, waar chocolade nog lang voorbehouden bleef aan de elite.

Chocoladedrank was een weinig aantrekkelijk, vettig goedje dat gemaakt werd van geplette cacaobonen, aangelengd met water en suiker of honing. Dat veranderde toen Casparus Van Houten rond 1828 een methode bedacht om het vet van de cacaomassa te scheiden. Zijn uitvinding leverde cacaopoeder op dat in water oplosbaar was en cacaoboter waarmee harde chocolade kon worden gemaakt.

In de honderd jaar dat Van Houten in Weesp gevestigd was, werd chocolade een traktatie voor iedereen. Commercieel gezien waren de Van Houtens hun tijd ver vooruit met grootse reclamecampagnes, waarin beroemdheden hun chocolade aanprezen. Hun naam werd een wereldmerk dat nu nog steeds wordt gebruikt. Zo blijft Weesp verbonden aan de ontwikkeling van chocolade tot massaproduct.

Zuivere smaak en zuivere handel

Tegenwoordig wordt chocolade weer exclusiever: we willen de smaken van de originele cacao uit verschillende streken proeven. En we willen dat de boeren er eerlijk aan verdienen. De trend keert om van massaproduct naar Godendrank: zuivere smaak en zuivere handel voor een zuiver geweten.

Speciale activiteiten

Tijdens de tentoonstelling is er volop gelegenheid om zelf te genieten: maak bonbons of chocoladeflikken tijdens een van de speciale workshops, of kom naar een presentatie over chocolade. Voor data, zie de website: www.museumweesp.nl/activiteiten

Meer informatie

De tentoonstelling Chocolade, is van 26 oktober 2018 tot 22 april 2019 te zien in Museum Weesp. Voor meer informatie, kijk op de website: www.museumweesp.nl

Museum Weesp is open op woensdag t/m zondag van 13.30 tot 17.00 uur. Entree Museumkaart of Vriend van Museum Weesp  gratis, volwassenen   € 5, senioren € 4 en kinderen (6 t/m 18 jr) € 3, kinderen onder 6 jaar gratis.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken