HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Persberichten  |  Brand in toren Laurentiuskerk

Brand in toren Laurentiuskerk

Dit item is verlopen op 30-12-2016.

Op dinsdagavond 8 november omstreeks 19.30 uur is in de toren van de Laurentiuskerk aan de Herengracht brand ontstaan. De hulpdiensten waren snel ter plaatse en zijn gestart met het bluswerk. In verband met instortingsgevaar van de toren is de omgeving ontruimd. Bewoners hebben hun huis moeten verlaten en zijn opgevangen in hotel Hart van Weesp. De omgeving rond de kerk is afgezet. Er zijn geen slachtoffers bij de brand gevallen. Omstreeks 22.00 uur was de brand onder controle. Een groot deel van de bewoners kon een uur later weer terug naar hun woning.

Toren zwaar beschadigd

Naar aanleiding van de brand is de toren van de kerk gedeeltelijk ingestort. Om middernacht is een kraan van Haaglanden ter plaatse gekomen. Hiermee kon op 70m hoogte de bouwtechnische status van de toren bekeken worden. Er zijn deskundigen samen met de brandweer omhoog gegaan. Vervolgens is er vanaf de kraan geschouwd en  zijn er enkele losliggende delen gecontroleerd naar beneden gehaald. Er is ook nog geblust vanaf de kraan en van binnenuit. Omstreeks half vier in de ochtend zijn de werkzaamheden overgedragen aan Stichting Salvage (de hulpdienst voor opvang van getroffenen na een brand) en is de brandweer ingerukt.

Direct omwonenden

Bewoners van de Herengracht en de Blomstraat die in de directe nabijheid van de kerk wonen zijn omwille van de veiligheid opgevangen in hotel Hart van Weesp. Bewoners zijn daar geïnformeerd over de ontstane situatie door waarnemend burgemeester Bas Jan van Bochove en de hoofdofficier van dienst van de brandweer, Joop Huizing. Burgemeester Van Bochove: “We zijn geschokt door de brand. De Laurentiuskerk is een gezichtsbepalend monument in Weesp waar door inwoners veel waarde aan wordt gehecht. We betreuren de brand dan ook ten zeerste. Diverse bewoners hebben op last van de brandweer direct hun huis moeten verlaten. Dit is een ingrijpende gebeurtenis. Onze eerste aandacht gaat nu naar hen uit.”

Na enkele uren konden de meeste bewoners weer terugkeren naar hun woning met uitzondering van vijf woningen. Deze bewoners zijn elders ondergebracht.

Oorzaak brand

De oorzaak van de brand is nog niet bekend. Deskundigen van de verzekering zullen hier later met een uitspraak op terugkomen.  

Toekomst kerk

Uiteraard zal er met alle betrokkenen zo spoedig mogelijk overleg zijn hoe we zo snel mogelijk tot herstel kunnen overgaan. Ook de eigenaar van de kerk, de heer Van Vliet, is zeer aangeslagen en begaan met het lot van alle bewoners.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken