HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Weesp toegankelijk voor iedereen

Weesp toegankelijk voor iedereen

Dit item is verlopen op 26-06-2021.

Zomaar een lentedag in april. Je wandelt door de stad. De zon schijnt, de vogels fluiten. Niets aan de hand. Voor slechtzienden heeft Weesp geleidepaden met geribbelde stoepstenen, dus ook als je niet ziet kun je ongehinderd je weg vinden. Zou je denken.

“Gelukkig liep mijn vrouw die middag naast me, anders had ik me die dag een paar keer lelijk kunnen bezeren”, zegt Rob Slootweg. Rob woont 25 jaar in Weesp en is blind. Voor de krant heeft hij de 3 opmerkelijkste hindernissen genoteerd die hij tegenkwam op een korte wandeling die zaterdag in april.

Pick-uptruck

Het eerste obstakel is een pick-uptruck die op de stoep staat geparkeerd, een puntig hek steekt uit de laadbak. Even verderop: een aanhanger op de stoep. Losse houten planken steken eruit. Ook de derde hindernis is opmerkelijk: een vorkheftruck staat ongebruikt op de witte, geribbelde stoepstenen, het onmisbare geleidepad voor slechtzienden die zelfstandig op weg willen.

Reclameborden en rozenstruiken

“Het is vaak een kwestie van bewustwording”, zegt Slootweg. “Een reclamebord midden op de Slijkstraat, dat is waardeloos voor iemand die slecht ziet. Daar loop je tegenaan. Slechtzienden gebruiken hier de regengoot in het midden van de straat als geleidelijn. Of neem de bomen en struiken uit de tuinen die over de stoep heen groeien. Een geleidehond ziet wel de lage struiken maar of takken mijn gezicht raken, kan hij moeilijk inschatten.” “Daar sta je niet bij stil”, reageerde een buurtbewoner en sindsdien snoeit hij zijn klimroos tot doorloophoogte.

Toegankelijk voor alle bewoners

Sinds kort zit Slootweg in een klankbordgroep meldingen Openbare ruimte. “Ik ga daar zeker de onveilige plekken in het stratenplan van Weesp melden.” Zo helpt hij de gemeente de stad toegankelijk te houden voor alle bewoners en bezoekers.

Meld hinder, overlast en onveilige situaties

Als u hinder, overlast of onveilige situaties ervaart op straat, meld dit dat aan de gemeente. Zo helpt u mee aan een veilige en toegankelijke stad. Een melding openbare ruimte en overlast gaat bijvoorbeeld over afval dat niet is opgehaald, volle prullenbakken of containers, een losliggende stoeptegel of een kapotte lantaarnpaal, overhangend groen uit tuinen of hinderlijk fietsparkeren.

U kunt een melding doen via de website van de gemeente Weesp, www.weesp.nl/meldingen

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken