HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Weesp en Amsterdam officieel samen

Weesp en Amsterdam officieel samen

Dit item is verlopen op 01-09-2021.

Weesp hoort met ingang van 24 maart 2022 officieel bij Amsterdam, en andersom. Weesp wordt een ‘stadsgebied’ van Amsterdam en krijgt een gekozen bestuurscommissie. De Eerste Kamer keurde het wetsvoorstel hierover goed op 8 juni.

Amsterdam maakt een groeispurt door de samenvoeging: het aantal inwoners gaat in 1 klap van 873.000 naar 893.000 en de stad groeit van zo’n 219 km2 naar ruim 243 km2.

Nieuw: stadsgebied

De gemeenteraad van Amsterdam besluit voor het zomerreces over stadsgebied Weesp. Een stadsgebied is nieuw voor Amsterdam. Hierbij werkt de gekozen Weesper bestuurscommissie binnen de (beleids-)kaders van Amsterdam, maar maakt eigen afwegingen en keuzes. De leden van de bestuurscommissie kiezen uit hun midden een dagelijks bestuur.

Bestuur dicht bij de bewoners

Deze vorm - een stadsgebied met een gekozen bestuurscommissie - zorgt ervoor dat de samenvoeging zo min mogelijk ingrijpt in het dagelijks leven van de Weespers. Dat het bestuur dichtbij de bewoners staat, is een van de 14 kernwaarden die belangrijk zijn voor Weesp en de Weespers, en zijn opgenomen in het bestuursakkoord tussen Weesp en Amsterdam.

Driemond

Het dorp Driemond valt nu nog onder het bestuur van Zuidoost, maar wordt in maart 2022 op verzoek van de dorpsraad Driemond toegevoegd aan stadsgebied Weesp. Driemonders stemmen dan voor de bestuurscommissie Weesp en niet meer voor de stadsdeelcommissie Zuidoost. Wat deze overgang betekent voor de dienstverlening aan de Driemonders, wordt nog onderzocht.

weesp.amsterdam.nl.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken