HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Week van de Toegankelijkheid

Week van de Toegankelijkheid

Dit item is verlopen op 05-11-2021.

In Weesp willen we dat iedereen zichzelf kan zijn en zich zelfstandig en veilig kan verplaatsen. Daarom moeten de gemeente, ondernemers en bewoners de stad zo toegankelijk mogelijk maken voor mensen met een beperking. Samen maken we van Weesp stapsgewijs een stad waarin iedereen die dat wil mee kan doen en zich welkom voelt, met of zonder beperking.

Van 4 tot en met 8 oktober 2021 is het de Week van de Toegankelijkheid. Tijdens deze week wordt overal in Nederland aandacht gevraagd voor toegankelijke winkels, horeca, theaters, natuurgebieden, sportaccommodaties, festivals, maar ook websites. Het is belangrijk dat iedereen overal aan mee kan doen; zowel thuis als op locatie.

De gemeente zet zich in om de stad fysiek, sociaal en digitaal toegankelijker te maken. Hierin werken we als gemeente samen met mensen met een beperking en de organisaties die hen vertegenwoordigen.

In Weesp gebruiken we de Week van de Toegankelijkheid om het belang van toegankelijkheid voor iedereen te onderstrepen. In deze week willen we samen met ondernemers, soms letterlijk, de drempels voor alle inwoners van Weesp verlagen. Helpt u mee?

Kijk voor meer informatie op: weekvandetoegankelijkheid.nl.

Wat kunt u doen?

  • Bekijk goed waar u uw fiets of auto parkeert. Zorg dat uw fiets de stoep niet blokkeert voor mensen in een scootmobiel of in een rolstoel, voor ouders met een kinderwagen of voor iemand met een rollator. Check bij het parkeren van de auto of u niet net voor een afrit staat. Dit is vaak de plek waar mensen met bijvoorbeeld een rolstoel veilig de stoep af kunnen.
  • Heeft u een eigen zaak? Bekijk de toegankelijkheid van uw gebouw vanuit het perspectief van iemand die slecht ter been is of iemand die blind is. U zult snel zien dat een kleine aanpassing al een verschil maakt.
  • Als u het idee heeft dat u iemand met een beperking kunt helpen, bijvoorbeeld om iets te pakken in een winkel, vraag dan of u kunt helpen. Zo houdt u het helemaal aan de ander of hij/zij gebruik wil maken van uw hulp. Hulp is fijn, betutteling niet.
  • Ga het gesprek met elkaar aan en oordeel niet op het eerste gezicht. We hebben altijd meer met elkaar gemeen, dan dat we van elkaar verschillen.

Lancering Hoge Nood App in Weesp

Samen met ondernemers wil de gemeente zich inzetten om onze gemeente nog gastvrijer en aantrekkelijker te maken voor zowel plaatselijke inwoners als bezoekers. Dit willen we doen door zoveel mogelijk openbare en opengestelde toiletten vindbaar te maken via de app ‘HogeNood’. Want iedereen moet wel eens hoognodig naar het toilet en we kennen allemaal de opluchting als we eenmaal ergens terecht kunnen. De HogeNood app toont iedereen de dichtstbijzijnde toegankelijke toiletten, geeft de voorzieningen van deze toiletten weer, navigeert u naar het door u uitgekozen toilet en is gratis te downloaden in de App en Play Store. De gemeente roept ondernemers ook op zich aan te melden.

Toegankelijkheid in de openbare ruimte

Op 7 oktober 2021 gaat Wethouder Astrid Heijstee met een groep inwoners een schouw houden in de openbare ruimte. Hoe toegankelijk is Weesp in de openbare ruimte voor mensen met een beperking? Naar aanleiding van meldingen van inwoners worden een aantal plekken bezocht die zij hebben aangegeven slecht toegankelijk te zijn. Indien mogelijk worden problemen zoals loszittende stoeptegels gelijk opgelost.

Sportcafé

Woensdagavond 7 oktober 2021 is er een sportcafé met bestuurders van verschillende sportverenigingen. Wethouder Astrid Heijstee zal hier ook aandacht vragen voor de toegankelijkheid van sport voor alle inwoners van Weesp.

Buurtkamer

Het is belangrijk dat inwoners elkaar kunnen ontmoeten. Daarom is er de afgelopen maanden aandacht besteed aan de vele plekken waar inwoners elkaar kunnen opzoeken. Op woensdag 7 oktober 2021 zal wethouder Astrid Heijstee een bezoek brengen aan buurtkamer de Kastanje.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken