HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Nieuwe Wethouder Weesp op bezoek bij Taalmaatjesproject

Nieuwe Wethouder Weesp op bezoek bij Taalmaatjesproject

Dit item is verlopen op 21-05-2021.

Vrijdagmiddag 16 april is de nieuwe Wethouder Werk & Inkomen, Carin Ogier, op bezoek geweest bij een van de nieuwste projecten van Versa Welzijn, het taalmaatjesproject. Zij was heel nieuwsgierig naar het project en vindt het heel belangrijk dat in Weesp mensen ondersteund worden bij het leren van de Nederlandse taal. Dat kan niet alleen via taallessen, maar ook door contact met een Nederlandssprekend taalmaatje te hebben waarmee je Nederlands kunt oefenen. De wethouder werd ontvangen door Annabel Sol, coördinator en Marie-José Booij, taaladviseur.

Het project is begin dit jaar gestart bij Versa en is gericht op het leren van de Nederlandse taal. Bij het project worden mensen die de taal beter willen leren door Versa Welzijn gekoppeld aan een taalvrijwilliger, die hen daarbij helpt. Zij komen gedurende een half jaar wekelijks één a twee uur bij elkaar om te oefenen, bij hen thuis of in een openbare ruimte, bv. bij Versa op de Papenlaan of op termijn in de bibliotheek (zodra deze weer open gaat).

De nadruk ligt op het oefenen van het Nederlands spreken. Maar ook wordt er geoefend met lezen, huiswerk maken of samen wandelen en praten. Een taalkoppel gaat bv. samen naar de markt en kijken wat voor soorten groenten er allemaal te koop is bij de groenteman.

De middag bestond uit twee delen: de wethouder werd eerst bijgepraat over de voortgang van het project, het lesmateriaal dat gebruikt wordt en hoe het gaat met de werving. Het project loopt goed, vooral de laatste week melden zich veel deelnemers als vrijwilligers aan. De projectleider van Versa, Annabel Sol, zorgt dat zij met beide groepen een gesprek heeft en probeert dan tot een koppeling te komen via een kennismakingsgesprek.

Het tweede deel van de middag bestond uit deze koppelingsgesprekken, dus al snel liepen er een aantal mensen binnen en ging de wethouder ook even in gesprek met hen. Zo waren er bv. een moeder en haar zoon die beiden een taalmaatje zochten en de moeder wilde ook graag zelf vrijwilligerswerk doen, een heel welkom aanbod! Het viel de wethouder op hoe enthousiast de mensen waren om te starten en de taal te leren. Ook willen inburgeraars graag extra oefenen als zij deelnemen aan een inburgeringscursus, zij zijn gemotiveerd om te slagen en beseffen heel goed dat het ook voor de verdere stappen in hun leven heel belangrijk is om Nederlands te spreken. Taal is de sleutel naar de samenleving!

Wilt u ook oefenen met het Nederlands spreken? Zoek een taalmaatje!
Wilt u helpen medelanders op weg te helpen met de taal? Meldt u aan als taalmaatje!

Interesse als taalmaatje of taalvrager? Meld je dan aan bij coördinator Annabel Sol via asol@versawelzijn.nl of via (06) 13 96 56 25

Wat vragen wij van een taalmaatje?

- Je beheerst de Nederlandse taal goed.
- Je oefent een half jaar lang met de Nederlandse taal, ongeveer een uur per week.
- Je oefent door te spreken, lezen en schrijven met de taalvrager. Dit kan in de vorm van spelletjes, boeken lezen, wandelen en ondertussen praten en in nog veel meer vormen!

Wij bieden:
- Een basistraining
- Coaching en ondersteuning van de coördinator en taaldocent van het project.
- Lesmateriaal om mee te oefenen.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken