HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Martin Hoek: ‘Als insecten verdwijnen, stopt het leven’

Martin Hoek: ‘Als insecten verdwijnen, stopt het leven’

Dit item is verlopen op 20-09-2021.

Als jongen lag Martin Hoek al op zijn buik in het gras en langs de sloot beestjes te zoeken en keek hij kritisch naar het werk van de boer. Sinds zijn pensioen wijdt hij zich met hart en ziel aan milieu en natuur. Hij zette met vrienden Weesp Duurzaam op. “Waarom? Ik zie dat dingen misgaan.”

Voorafgaand aan het interview helpt hij nog even imker Gert Admiraal met het opvangen van een zwermend bijenvolk. “Een nieuwe koningin was met haar hofhouding bij de overburen gestrand. 3 jaar geleden deed ik bij Gert een imkercursus, en heb zelf ook een paar bijenkasten.”

Vandaar die bemoeienis met het gemeentelijk maaibeleid?

“Ja. 3 jaar geleden maaide de gemeente nog alles wat boven het maaiveld uitstak. Nu zijn er meer groenstroken en inmiddels 55 bloemenveldjes voor bijen en insecten, die door vele Weespers samen worden onderhouden. We leerden van de boer dat koeien ziek kunnen worden van bepaalde bloemen. Nu gebruiken we vee-vriendelijk biologisch zaad.”

Hoe wil je de wereld veranderen?

“Kennis trekt mensen over de streep. Als mensen zich realiseren wat er gebeurt als je een mierenlokdoosje gebruikt, dan doe je dat niet meer. Eén doosje doodt tienduizend mieren. Een bloemenveldje dat ik mocht helpen inzaaien bij het Vechtstedecollege leert kinderen over insecten. In de plaats van ‘getsie een bij of jakkes een vlieg’ blijken insecten interessant en bijen minder steekgraag dan ze dachten.”

En je streeft naar een groenere omgeving?

“Vorig jaar ben ik in Weespersluis gaan wonen. Je ziet hier veel nieuwbouw met betegelde tuinen. Vaak van jonge gezinnen met weinig tijd. Dat kan anders. Laat er gras, bloemen en bomen groeien. Groene tuinen helpen insecten overleven, bomen leveren schaduw en regenwater zakt makkelijker de bodem in. Weesp doet nu mee met het NK-tegelwippen. We informeren mensen welke insect-vriendelijke planten ze neer kunnen zetten die weinig werk vragen. Want, als insecten verdwijnen, stopt het leven.”

Weten insecten jouw tuin te vinden?

“Een eenvoudig plannetje in oktober vorig jaar met zitplekken en een rommelig gemetseld Frans muurtje, is nu al een plek waar mensen voor blijven stilstaan en die zeer druk bezocht wordt door bijen en hommels. In plaats van gras hebben we stekelnootjes en kamille, dus maaien hoeven we niet. En de tuin bloeit van voor- tot najaar met komkommerkruid, klaprozen en heel veel meer.”

Meer weten? www.weespduurzaam.nl

Martin Hoek ‘alles bloeit’ / Foto: Tom Feenstra

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken