HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Gemeenten hergebruiken elkaars materialen

Gemeenten hergebruiken elkaars materialen

Dit item is verlopen op 03-12-2020.

Om herbruikbare producten en materialen van gemeenten onderling aan te bieden, is een digitale materialen marktplaats ontwikkeld. Dit houdt in dat een gemeente waar bijvoorbeeld straatstenen, grond of bomen over zijn, deze kan aanbieden aan een andere gemeente, die deze producten juist nodig heeft. Donderdag 29 oktober is deze markplaats gelanceerd.

Regiogemeenten hebben daarbij samen gewerkt met Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) en Stichting Insert, die de marktplaats heeft ontwikkeld. Het digitale platform zorgt ervoor dat ‘vraag en aanbod’ elkaar vinden. Hiermee wordt voorkomen dat deze materialen als afval verdwijnen. Bovendien draagt het direct bij aan de circulaire economie en het terugdringen van de uitstoot van CO₂.

Hergebruik bij nieuwbouw

Ook materialen die vrijkomen bij sloopwerkzaamheden kunnen via de marktplaats worden aangeboden. Te denken valt daarbij aan tweedehands bouwmaterialen, zoals hout, dakpannen of sanitair, die kunnen worden hergebruikt in nieuwbouwprojecten.

Het project loopt in ieder geval tot eind 2021. Na een succesvolle afronding van de pilot wordt de marktplaats landelijk uitgebreid. Tijdens de lancering van het platform waren naast gemeenten uit Gooi en Vechtstreek ook geïnteresseerde gemeenten van buiten de regio aanwezig.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken