HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Gemeente Weesp doet mee aan de Nacht van de Nacht

Gemeente Weesp doet mee aan de Nacht van de Nacht

Dit item is verlopen op 30-11-2021.

Tijdens de Nacht van de Nacht op zaterdag 30 oktober 2021 wordt in de avond en nacht de verlichting gedoofd bij een aantal gebouwen van de gemeente om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Donker

Nederland wordt 's nachts steeds lichter. Nederland is zelfs één van de meest verlichte landen in Europa. Terwijl echt donkere nachten goed zijn voor mens en dier. Maar ook voor het milieu, want al dat licht kost heel veel energie. Daarom wordt op zaterdag 30 oktober de jaarlijkse Nacht van de Nacht georganiseerd.

Bedrijven

Veel bedrijven houden lichten onnodig aan in de nacht, met energieverspilling en lichtvervuiling tot gevolg. De meest genoemde reden waarom bedrijven de lichten de hele nacht laten branden, is vanwege “veiligheid, tegen inbraak”. In de praktijk blijkt dat inbrekers juist licht nodig hebben bij het inbreken bij bedrijven. En dat licht op sensors (die aangaan bij beweging) een afschrikkende werking hebben.

Weesp

Veel straatverlichting is aangelegd in een periode dat alles in het belang van verkeer stond. Natuurlijk is veiligheid belangrijk, maar de gemeente heeft dankzij proeven ontdekt dat straatverlichting anders en minder kan. Verlichting wordt steeds beter. Bij groot onderhoud en nieuwe aanleg gebruikt men daarom alleen nog maar energiezuinige dimbare LED. Zo heb je minder last van verblinding en lichtvervuiling.

Nacht van de Nacht

De Nacht van de Nacht wordt sinds 2005 op de laatste zaterdagavond en -nacht van oktober gehouden en is een initiatief van de Nederlandse provinciale Natuur- en Milieufederaties. Op de avond en nacht dat de zomertijd eindigt, doven een aantal gemeentes, bedrijven en huishoudens hun verlichting om aandacht te vragen voor lichtvervuiling en energiebesparing op verlichting.

Licht uit

Doet u, uw organisatie of bedrijf tijdens de Nacht van de Nacht ook de verlichting uit? Laat het weten via: nachtvandenacht.nl en geniet van de sterrenhemel!

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken