HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Een rookmelder kan levens redden

Een rookmelder kan levens redden

Dit item is verlopen op 17-01-2021.

Hoe brandveilig is uw woning? Hoe voorkomt u brand in uw woning? Dirk Molema en Wilma Goudberg van Wijkbrandweer Weesp geven praktische tips en adviezen aan bewoners.

Wekelijks houden Molema en Goudberg telefonisch spreekuur en op afspraak komen zij bij de mensen thuis voor een gratis woningcheck. Wilma Goudberg heeft meer dan 30 jaar ervaring als brandweervrouw: “Elk jaar vallen er weer slachtoffers. Vooral onder de ouderen en minder zelfredzame bewoners. Een ongeluk schuilt in een klein hoekje: een keukenrol bij het gasfornuis, een strijkbout met een versleten snoer, kortsluiting in een kapotte stekkerdoos. Het kunnen zomaar oorzaken van brand zijn. Met onze praktische tips zorgen we dat mensen zich bewust zijn van hun veiligheid en maatregelen treffen om brand te voorkomen. We bespreken wat je het beste kunt doen als er wat gebeurt, bijvoorbeeld als de vlam in de pan is.“

Je ruikt niks als je ligt te slapen

Brandweerman Molema kent de vele oorzaken van brand, maar hij weet ook: “Een brand kan altijd gebeuren. Dan is het zaak die snel te ontdekken. Wist je dat je niks ruikt als je ligt te slapen? Mijn beste tip is daarom: zorg voor rookmelders in je woning. Je kunt er je leven en dat van je huisgenoten mee redden.”

Huisbezoek

Goudberg: “Tijdens een huisbezoek lopen we door de woning en noteren wat er goed is en wat er nog gedaan kan worden. Wonen er jonge kinderen in huis, dan maken we een afspraak met de kinderen erbij. Stel je voor dat er brand uitbreekt, wat kun je dan het beste doen? Dat bespreken we. We kijken naar een veilige vluchtroute en adviseren die ook te oefenen, want als er rook in huis is, zie je niets.”

Molema: “Onze adviezen en huisbezoeken zijn gratis en vrijblijvend. Wij merken dat bewoners onze hulp erg fijn vinden. Het zet ze aan het denken. Brand is altijd ingrijpend in een mensenleven. Het is beter om er alles aan te doen om het te voorkomen.“

Heeft u vragen over brandveilig wonen?

Bel of mail de wijkbrandweer Weesp, Wilma Goudberg of Dirk Molema:

Telefoon (035) 688 5555 (ook voor het maken van een afspraak voor een gratis woningcheck)

e-mail: wijkbrandweer-weesp@brandweergooivecht.nl

facebook.com/wijkbrandweerweesp/

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken