HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Cultuurprijs genomineerde Jurriaan Molenaar: ‘Het gaat erom dat mensen van cultuur genieten’

Cultuurprijs genomineerde Jurriaan Molenaar: ‘Het gaat erom dat mensen van cultuur genieten’

Stem mee en laat de jury weten wie van de 3 genomineerden uw favoriete winnaar is voor de Cultuurprijs Weesp 2021. Vorige week vertelden we al meer over dichter Co Woudsma, deze week is het de beurt aan Jurriaan Molenaar.

Jurriaan Molenaar schildert en fotografeert gebouwen, steden, interieurs en exterieurs. Al heel lang. Het werk van deze kunstenaar is in binnen- en buitenland bekend. Hij woonde twee jaar in New York en nu al weer 20 jaar in Weesp.

Wat inspireert je?
“Ik haal mijn inspiratie uit de beleving van gebouwen. Een gebouw kan open, eerlijk, avontuurlijk of stil zijn. Dat zijn menselijke eigenschappen, die ik meegeef in mijn schilderijen.” 

Waaraan is jouw werk te herkennen?
“Denk bijvoorbeeld aan de aangename stilte die je ervaart in de grote kerk van Weesp. Die stemt tot nadenken. Dat is precies wat ik in mijn schilderijen weergeef: de ruimte om ergens over na te denken. Zonder dat ik het gebouw 1 op 1 naschilder.”

Wat is jouw meest recente werk?
“Ik heb fotocollages gemaakt van de Twin Towers in New York voor het New York State Museum. Dit werk was deze zomer te zien in de glazen voorgevel van Wesopa. Tijdens de aanslag op de Twin Towers woonde ik in New York. Het waren mijn favoriete gebouwen. In de twee jaar voor de aanslag heb ik er honderden foto’s van gemaakt. Pas nu heb ik de collages gemaakt, die ik toen had willen maken.”

Kun je van de kunst leven?
“Ja. Mijn werken worden tentoongesteld en verkocht. Ik werk met 5 galeries. Deze zomer waren er 42 werken te zien in het Provinciehuis in Haarlem, bij Borzo Gallery, op Art Rotterdam, in het Zandvoorts museum en in Wesopa.”

Wat heb je met Weesp?
“’20 jaar geleden kwam ik hier wonen in het huis van mijn opa aan de Vecht. Ik geniet van het stadje, de winkels, de cafés. Ik heb een sterke band met FC Weesp, waar ik voetbaltrainer was, en met Wesopa.”

Waar kijk je naar uit?
“Rond 11 september heb ik een tentoonstelling in het New York State Museum en een maand later in MoMa Moskou. Dat zijn bijzondere hoogtepunten.”

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
“Het gaat erom dat mensen van cultuur genieten en wat dat betreft verdienen de andere twee genomineerden evenzeer de prijs.”

Stem mee voor de Cultuurprijs Weesp

Stem mee en laat de jury weten wie van de genomineerden uw favoriet is voor de Cultuurprijs Weesp 2021. Dit zijn de 3 genomineerden: dichter Co Woudsma, muzikant-dirigent Marco de Jong en schilder Jurriaan Molenaar.

De genomineerden maken kans op de prijs van 1.500 euro, omdat zij een zichtbare bijdrage leveren aan het culturele leven van Weesp. Een jury onder voorzitterschap van oud wethouder Frida Dasselaar heeft uit 11 aanmeldingen deze 3 kandidaten geselecteerd.

Nu is het de beurt aan de Weespers. De jury neemt uw mening mee in haar uiteindelijke keuze voor de winnaar. Breng uw stem uit vóór 10 september via: cultuurprijsweesp@weesp.nl.  

Jurriaan Molenaar is genomineerd voor de Cultuurprijs Weesp. Foto: Roos Trommelen

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken