HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Nieuws  |  Cultuurprijs genomineerde Co Woudsma: ‘Het gaat om wat ik zie’

Cultuurprijs genomineerde Co Woudsma: ‘Het gaat om wat ik zie’

Dit item is verlopen op 25-10-2021.

De komende 3 weken stellen we je voor aan de 3 genomineerden van de Cultuurprijs Weesp 2021. Deze week trappen we af met dichter Co Woudsma.

Co Woudsma is geboren en getogen in Weesp en nooit meer van deze stad los te denken. Al meer dan dertig jaar schrijft hij gedichten. In 1997 verscheen zijn eerste dichtbundel Viewmaster. Een kijkmeester is hij altijd gebleven.

Waar komt je inspiratie vandaan?
"Ik beschrijf wat ik zie en dat is meestal in Weesp. Buiten, tussen mijn huis en het nabijgelegen winkelcentrum. Dat is 5 minuten lopen. Mijn eerste bundel heet ook Viewmaster. Mijn gedichten zijn meestal een soort plaatjes. Zoals dit gedicht Buitenwijk:

BUITENWIJK

Een groot groen grasveld, volkomen zonder kinderen.

Eigenlijk zou je niets meer hoeven te zeggen
dan dat de groene bomen rustig staan
onder de blauwe lucht, in de stad.

De lente wil graag zomer worden.

In een grijzige straat dragen tien,
vijftien mannen met bivakmutsen
iemand uit een woning in een auto.

Ik zwaai terug.

Dit gedicht is helemaal echt gebeurd. Het speelt zich hier vlakbij af, op weg van mijn huis naar het winkelcentrum. Ik dacht: zoiets raars heb ik nog nooit gezien. Ik wist ook meteen: daar zit een gedicht in."

Kun je van het dichten leven?
"Ik ben een langzame dichter. Ik heb tot nu toe 3 bundels gepubliceerd. Elk jaar publiceer ik wel in literaire tijdschriften en soms op websites. Alleen van poëzie kun je niet leven. Ik begeleid schrijvers, geef workshops en geef les."

Wat heb je met Weesp?
"Vooral dat ik er woon. Heel prettig. Het is een prachtig stadje. Mijn geschiedenis ligt hier. Ik woon nog in mijn geboortehuis. Het gaat om wat ik zie. Als ik in Gouda had gewoond zou ik me laten inspireren door wat ik in Gouda zie."

Wat heb je met Dèr Mouw?
"Johan Andreas dèr Mouw is de grootste dichter die Nederland ooit heeft voortgebracht. Hij verbindt mystiek met het alledaagse. Samen met dichter Patty Scholten (1946-2019) heb ik het Dèr Mouwgenootschap opgericht om zijn naam levend te houden."

Wat kunnen mensen nog van jou verwachten?
"Uiteindelijk weer een nieuwe dichtbundel. In bibliotheken in de regio ga ik lezingen houden en workshops poëzie voor beginners."

Waar ben je het meest trots op?
"Ik ben wel trots op al mijn gedichten. Dat is wel weer een voordeel als je zo langzaam werkt als ik. Als het dan af is, dan denk ik: het is gewoon helemaal goed en dan blijft het ook goed. Ja, het klinkt ijdel misschien, maar je wilt toch voor een soort eeuwigheid schrijven."

Waarom moeten mensen op jou stemmen?
"Ja, ik vind dat mensen het zelf moeten weten hoor op wie ze stemmen. Misschien omdat veel van mijn gedichten zich in Weesp afspelen. Mijn werk is erg aan Weesp is gebonden. Al schrijf ik natuurlijk voor de hele mensheid."

Website: www.cowoudsma.nl

Stem mee voor de Cultuurprijs Weesp

Stem mee en laat de jury weten wie van de genomineerden uw favoriet is voor de Cultuurprijs Weesp 2021. Dit zijn de 3 genomineerden: dichter Co Woudsma, muzikant-dirigent Marco de Jong en schilder Jurriaan Molenaar.

De genomineerden maken kans op de prijs van 1.500 euro, omdat zij een zichtbare bijdrage leveren aan het culturele leven van Weesp. Een jury onder voorzitterschap van oud wethouder Frida Dasselaar heeft uit 11 aanmeldingen deze 3 kandidaten geselecteerd.

Nu is het de beurt aan de Weespers. De jury neemt uw mening mee in haar uiteindelijke keuze voor de winnaar. Breng uw stem uit vóór 10 september via: cultuurprijsweesp@weesp.nl.  

Co Woudsma is genomineerd voor de Cultuurprijs Weesp. Foto: Tom Feenstra

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken