HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Duurzaamheid  |  Groene woonomgeving

Groene woonomgeving

Klimaatbestendige stad

Door klimaatverandering worden de zomers steeds droger en warmer en duren ze langer. Ook vallen er steeds zwaardere regenbuien. De gemeente houdt hier rekening mee bij het inrichten van de stad.

Door meer groen aan te planten bijvoorbeeld, of door de opvang van regenwater.

U kunt zelf ook meehelpen. Ga aan de slag met uw tuin en vervang de tegels door groen. Dat heeft allerlei voordelen:

  • een minder hete stad in de zomer;
  • een groter leefgebied voor insecten, vogels en andere dieren en planten;
  • minder kans op wateroverlast;
  • minder belasting van het riool en de waterzuivering.
     

Natuur en groenonderhoud

De gemeente hecht veel waarde aan natuur in de stad en wil deze behouden en versterken. Wilt u weten wat er allemaal leeft in Weesp? Kijk dan eens op de website http://weesp.florafaunacheck.nl/

De gemeente gebruikt de gegevens als uitgangspunt voor het beheer. Bij het  jaarlijks onderhoud  staat het behoud van flora en fauna voorop.

De gemeente is zuinig op haar bomen en inspecteert ze regelmatig. Na de inspectie krijgen de bomen een snoeibeurt. Dode en zieke bomen worden vervangen, zodat een goed en gezond bomenbestand behouden blijft.
 

Wat kunt u doen voor de natuur?

Maak een rommelhoekje van takken en stenen. Padden, kikkers, salamanders, insecten  en egels gebruiken het als schuilplaats of overwinteren er.  Zorg voor hoekjes met beplanting en heesters en hang vogelhuisjes op. Bloeiende planten en bloemen zijn een voedselbron voor vlinders en bijen. Met een bij- en vlindervriendelijke tuin helpt u de insecten om te overleven. Kijk op www.vlinderstichting.nl
 

Schapen

Voor een meer ecologisch beheer is er op de schansen in Weesp gekozen om gedeeltelijk met schapen te begrazen in plaats van machinaal te maaien. Dit zorgt voor een natuurlijker beeld en is vriendelijker voor insecten, vlinders en andere fauna. De aanwezigheid van schapen zorgt verder voor verspreiding van zaden en sporen  via de vacht, mest en hoeven waardoor er een grotere diversiteit aan flora zich kan ontwikkelen.
 

Gif en bestrijdingsmiddelen

Voor het tegengaan van onkruid, ziekten en plagen gebruikt de gemeente geen chemische bestrijdingsmiddelen. Bij het bestrijden van onkruid gebruiken wij al een aantal jaren middelen zoals heet water en een bosmaaier.

Het lijkt misschien onschuldig, want het is nog steeds overal te koop. Maar bestrijdingsmiddelen zijn schadelijk voor het milieu. De drinkwaterbedrijven raden af om bestrijdingsmiddelen te gebruiken en onkruidverdelgers worden in verband gebracht met sterfte van bijen en andere insecten. Ook azijn is schadelijk. Het spoelt weg en blijft heel lang aanwezig in de bodem of het water. Het beste is om met de hand te wieden, te schoffelen of te krabben.


Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken