HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Duurzaamheid  |  Duurzame energie in huis

Duurzame energie in huis

Zonne-energie

Zonnepanelen of PV-panelen zetten licht om in elektriciteit, zelfs als de zon niet schijnt. Eén zonnepaneel levert ongeveer 240 kWh stroom op per jaar. De opbrengst is afhankelijk van de kwaliteit van het paneel en de ligging. De terugverdientijd ligt rond de tien jaar.

Een zonnecollector levert warm water dat wordt opgeslagen in een boilervat.

Hybride zonnepanelen, ook wel PVT  panelen genoemd, zijn zonnepanelen waarmee je zowel elektriciteit als warm water kan opwekken. Een hybride systeem is een combinatie van een zonnecollector en een traditioneel zonnepaneel. Hybride zonnepanelen zijn efficiënt. De panelen koelen af doordat het collectorgedeelte de warmte afvoert. Daardoor werken de zonnepanelen beter en wekken ze meer elektriciteit op.

Warmtepompen

Een warmtepomp is eigenlijk een omgekeerde koelkast. Hij onttrekt warmte aan zijn omgeving en geeft dat af aan het verwarmingssysteem. Een warmtepomp werkt alleen met een zogenaamd lage-temperatuursysteem, waarbij het water in de (vloer)verwarming niet te warm wordt. Er bestaan verschillende warmtepompen, bijvoorbeeld de lucht-water warmtepomp die warmte onttrekt aan de lucht, of de water-water warmtepomp die warmte onttrekt aan het grondwater. Binnen deze categorie bestaan meerdere soorten.

Gasvrije wijken

We moeten uiteindelijk helemaal van het gas af. In sommige buurten kunnen we overgaan op biogas. Maar er is niet genoeg biogas voor alle huizen. Daarom zijn er ook wijken waar de gasleidingen zullen verdwijnen. De huishoudens gaan ‘all-electric’, dat wil zeggen dat er alleen nog maar elektriciteit wordt gebruikt voor het koken en de verwarming. Het  is nog niet bekend waar en wanneer de gasleidingen in Weesp verdwijnen. Als er concrete plannen zijn worden de bewoners en bedrijven ruim op tijd bij het proces betrokken.

Milieucentraal: tips en adviezen over energie en milieu in het dagelijks leven

Bij het kiezen van isolatie of meubels kunt u kiezen voor natuurlijk of gerecycled  materiaal. Maar ook bij het kopen van alledaagse dingen zoals eten of kleding kunt u letten op milieu en een duurzame keuze maken.  Wilt u weten welke apparaten zuinig zijn, hoe u milieuvriendelijk kunt tuinieren, of welke materialen en middelen u het best kunt gebruiken? Kijk dan op de website van Milieucentraal. Daar vindt u informatie over energie, afval, eten, winkelen en nog veel meer.

Subsidies

Voor een aantal maatregelen stelt de landelijke overheid subsidie beschikbaar. Soms is een pot leeg, of komt er een andere beschikbaar. Kijk daarom  voor de meest recente informatie op de website van de Rijksdienst voor Ondernemend Nederland. Op de Energiesubsidiewijzer vindt u informatie over subsidies en over duurzaamheidsleningen, dat zijn leningen tegen een gunstig tarief.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken