HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Duurzaamheid  |  Duurzaam vervoer

Duurzaam vervoer

Het is een uitdaging om een evenwicht te bereiken tussen bereikbaarheid, economie, leefmilieu en klimaat. We willen allemaal snel overal naar toe kunnen en dat heeft gevolgen. Het goederen- en personenvervoer in Nederland zorgen samen voor 24% van de uitstoot van CO2. En dan zijn de internationale scheepvaart en luchtvaart nog niet meegerekend. Daarnaast veroorzaakt het vervoer veel uitstoot van fijnstof en NOx en is er overlast door geluid en stank. Al die auto’s nemen veel ruimte in beslag op wegen en parkeerplaatsen. Doordat er steeds meer auto’s rijden staan we steeds vaker stil. De wegen in Nederland slibben dicht en de files worden alleen maar langer.

Elektrische auto’s en laadpalen

Elektrisch vervoer is een duurzame manier van vervoer: het is schoner, stiller en zuiniger dan traditioneel rijden. De gemeente Weesp gaat bij vervanging van haar auto’s kiezen voor de elektrische variant.  Ook kiezen steeds meer bedrijven en particulieren voor een elektrische auto.

De gemeente stimuleert het  gebruik van elektrische auto’s. Daarom werken we samen met de MRA-Electrisch (MRA staat voor Metropool Regio Amsterdam) aan het uitbreiden van het aantal laadpalen.

Iedereen kan een verzoek indienen voor een openbaar laadpunt in de buurt van de woning. De aanvraag moet voldoen aan een aantal regels. Het moet bijvoorbeeld gaan om een openbare parkeergelegenheid en de laadpaal is voor openbaar gebruik. De volledige lijst kunt u vinden in het document “Beleidsregels t.a.v. beoordeling aanvraag van een openbaar oplaadpunt”. U kunt een verzoek voor een nieuwe openbare laadpaal indienen bij MRA-Electrisch.

Op www.oplaadpalen.nl vind u een overzicht van laadpunten in Weesp.

Auto delen

Kunt u echt niet zonder auto? Kies dan voor een milieuvriendelijker alternatief en maak gebruik van een deelauto via Greenwheels , Snappcar of MyWheels. Met een abonnement kunt u een auto reserveren.

Slim reizen

Reizen met het openbaar vervoer is beter voor het milieu dan reizen met de auto. Door te kiezen voor slimme combinaties van vervoersmiddelen kunt u snel en comfortabel reizen. Kijk eens op www.beterbenutten.nl. Rijk, regio en bedrijfsleven nemen in dit programma samen innovatieve maatregelen om de bereikbaarheid in de drukste regio’s te verbeteren. Beter Benutten is een platform van en voor betrokkenen bij het programma Beter Benutten van het Ministerie van Infrastructuur en Milieu.

De reisplanner voor het openbaar vervoer vindt u op www.9292.nl


Lopen en fietsen

Er is er alle reden om (meer) te lopen of te fietsen. Daardoor werkt u tegelijkertijd aan het milieu én aan uw gezondheid. Reizen met een combinatie van trein + ov-fiets is bovendien vaak goedkoper én sneller dan met de auto.
 

Vliegen

Het meest milieuvervuilend is vliegen. Milieu Centraal heeft de uitstoot berekend voor verschillende vervoersmiddelen bij een reis naar Nice in Zuid-Frankrijk. Een reiziger stoot circa 7 keer zoveel broeikasgas met het vliegtuig als met de trein. 

Kijk voor meer informatie op www.milieucentraal.nl/duurzaam-vervoer/vliegen-of-ander-vakantievervoer/

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken