HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  We doen het voor elkaar

We doen het voor elkaar

Dit item is verlopen op 08-04-2015.

Zelfstandig zijn. Mee kunnen doen aan de maatschappij. En de dingen (blijven) doen die je graag wilt, óók met een beperking. Veel mensen vragen hiervoor hulp aan buren, familie of vrienden. Als in de omgeving niet de juiste hulp te vinden is, kan gemeente Weesp mogelijk zorgen voor een oplossing. Dat kan zijn door het regelen van ondersteuning bij het organiseren van uw huishouden, maar vaak ook wordt een beroep gedaan op vrijwilligers. In Weesp zijn veel mensen die graag iets voor een ander doen. Pannenkoekenrestaurant ‘t Cathshuis is daarvan een goed voorbeeld.

 

’t Cathshuis
Cathelijne Kok is 17 jaar en heeft het Syndroom van Down. Omdat haar moeder niet wil dat ze na de middelbare school naar een sociale werkplaats gaat, bedachten ze samen een plan voor de toekomst.Sinds april 2014 is Cathelijne de trotse eigenaar van Pannenkoekenrestaurant ’t Cathshuis in Weesp. Ze werkt nu nog parttime in het restaurant, maar zodra ze haar school heeft afgemaakt, wil ze volledig in het restaurant aan het werk. De chauffeur van de taxibus, die haar van school haalt, weet dat Cathelijne niet eerst naar huis wil, maar direct naar het restaurant. Daar serveert ze en ruimt ze de tafels af. Als de gasten het restaurant verlaten, houdt ze netjes de deur open en wenst zij ze een fijne dag.

 

Cathelijne draait nergens haar hand voor om
Cathelijne doet alle klussen die nodig zijn om een restaurant te runnen: ze poetst de tafels en de stoelen, lapt de ramen en doet af en toe de boodschappen. Het restaurant is haar lust en haar leven én een investering in haar toekomst. Cathelijne's moeder is erg trots: "We zijn nu negen maanden open en Cathelijne is enorm gegroeid in haar ontwikkeling. Soms, als wij druk zijn in de keuken, bestiert ze het restaurant in haar eentje. Ze draait nergens haar hand voor om."

 

Cathelijne: “Appelgebak maken met Sonja, mijn tante, dát vind ik het allerleukste!”

 

Cathelijne’s moeder hoopt dat het restaurant in de toekomst uitgroeit tot een sociaal centrum voor verstandelijk beperkten. Dat is er nog niet in Weesp. Ook zou zij informele bijeenkomsten willen organiseren voor ouders van kinderen met een handicap. "Het restaurant zou in de toekomst ook een mooie stageplek kunnen zijn voor andere jong volwassenen met het Syndroom van Down."

 

Inspiratie
Een andere wens is dat het project wordt opgepakt door andere initiatiefnemers, in Nederland maar wellicht ook daar buiten. "In ons land is de sociale acceptatie van verstandelijk gehandicapten groot in vergelijking met andere landen. Geïnspireerd op het Cathshuis probeert een Mexicaanse op dit moment in Mexico een soortgelijk project van de grond te krijgen. Op onze site www.hetcathshuis.nl leest u daar meer over."

 

Meer lezen?
Zelfstandig zijn en zelfstandig blijven. Er zijn veel goede voorbeelden van. Lees hier meer over in de volgende editie van het E-magazine over jeugdhulp, zorg, welzijn en werk, die begin maart uitkomt. Bent u nog geen abonnee? Via www.weesp.nl/digitalenieuwsbriefSD kunt u zich gratis abonneren op de nieuwsbrief. De nieuwsbrief is ook beschikbaar als (grootletter) printversie. Klik daarvoor op de printbutton onderaan de nieuwsbrief. Hebt u geen printer? Bel dan uw gemeente via (0294) 491 391 en ontvang een printversie thuis.


 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken