HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Voor elkaar in Weesp “Door naailessen de taal en elkaar leren kennen”

Voor elkaar in Weesp “Door naailessen de taal en elkaar leren kennen”

Dit item is verlopen op 23-03-2016.

In januari ziet u langs de wegen van de gemeenten Stichtse Vecht, Weesp en Wijdemeren nieuwe voorbeelden van mensen die zich vrijwillig voor anderen inzetten. Met deze voorbeelden vragen we aandacht voor de hulp en ondersteuning die ook u als vrijwilliger kunt bieden. Adrie Westland is een van die vrijwilligers.                  

Adri geeft naailessen aan vrouwen in Weesp, die voor zichzelf of de kinderen kleren willen maken. Zij is coördinator van de groep en wordt daarbij ondersteund door vier geweldige vrijwilligers. “Het begon eigenlijk allemaal 35 jaar geleden”, verelt Adri. De kerken van Weesp wilden de vrouwen uit Marokko en Turkije, die voor een gezinshereniging naar Nederland kwamen, helpen. Het geven van naailessen was een van de zaken die zijn opgepakt. Door deze naailessen leren ze immers mensen kennen, de Nederlandse taal spreken en kleren maken. In de loop der jaren kwamen er mensen bij en er vielen er af. Maar de groep bleef groot genoeg om door te gaan. In 2011 wilde de kerken de activiteiten stoppen, de groep echter niet. Versa Welzijn heeft ons toen omarmd. We kregen van hen een ruimte in Train Spotting bij het spoor en nu zijn wij verhuisd naar de Wintertuin.”

De laaste jaren is de groep van samenstelling veranderd. De groep bestaat niet meer alleen uit Turkse en Marokkaanse vrouwen. Bijna alle nationaliteiten zijn er te vinden. “Het zijn nu ook vrouwen die komen voor de gezelligheid. Ze komen eerst een ochtend kennismaken. Gezellig koffiedrinken, een praatje maken, kijken of ze bij de groep passen. Als ze het leuk vinden, komen ze terug. Het is allemaal vrijblijvend. Er liggen hier genoeg materialen en modeboeken. Stof moeten ze zelf meenemen. Maar het gaat niet alleen om het maken van kleren, de ochtenden hebben ook een hoog sociaal karakter. Problemen worden besproken, adviezen gegeven en recepten uitgewisseld. Regelmatig maakt een van de vrouwen een lekker hapje uit de eigen cultuur. Ik heb al de meest bijzondere baksels geproefd. Heerlijk. Deze ochtenden zijn altijd ontzettend gezellig. Ik zou ze voor geen goud meer willen missen.“

De ochtenden beginnen om 9.00 uur. Wilt u een keer komen kijken? Geef u dan op bij Versa Welzijn via www.versawelzijn.nl. Wilt u aan de slag als vrijwlliger? Meld u dan aan via www.versawelzijn.nl

We doen het voor elkaar!

Vrijwilligers en mantelzorgers zijn onmisbaar voor de plaatselijke gemeenschap. De gemeente heeft meer taken op het gebied van zorg, welzijn en werk. Daarvoor is minder geld beschikbaar. Dat vraagt om een andere manier van denken en doen: mensen regelen zelf ondersteuning om actief te blijven. Familie, vrienden, vrijwilligers zoals Adri, organisaties en gemeente kunnen daarbij helpen.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken