HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Veilig Thuis: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

Veilig Thuis: advies- en meldpunt huiselijk geweld en kindermishandeling

Dit item is verlopen op 25-02-2015.

Vanaf 1 januari 2015 is er ‘Veilig Thuis’: het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar via 0800 - 2000.

 

Voor wie is Veilig Thuis
Veilig Thuis is er voor iedereen die hulp nodig heeft omdat het thuis niet veilig is: kinderen, volwassenen, ouderen, slachtoffers, plegers, familie, buren en andere omstanders. In iedere relatie of ieder gezin is wel eens onenigheid; dat is heel normaal. Maar het is niet normaal als je thuis altijd op je hoede moet zijn, op je tenen moet lopen om niets verkeerds te zeggen of te doen. Het is niet normaal als er klappen vallen, als er getreiterd, vernederd of bedreigd wordt, als je tegen je zin gedwongen wordt tot seks of financieel uitgebuit (uitgekleed) wordt.
Een thuis moet voor iedereen een veilige plek zijn. Toch worden nog steeds teveel vrouwen, kinderen, mannen, maar ook ouderen (65+) geconfronteerd met geweld in de huiselijke sfeer. Zo zit er in iedere klas wel een kind dat hiermee te maken heeft. Kinderen en volwassen, maar ook ouderen worden geestelijk, lichamelijk of seksueel mishandeld. Of ze worden langdurig belaagd en lastiggevallen door hun (ex) partner.
Zonder hulp van buitenaf is het geweld vaak moeilijk te stoppen. Het is daarom van groot belang voor alle betrokkenen om op tijd hulp te vragen. Dat kan door te bellen met Veilig Thuis, u kunt uw vragen stellen zonder dat u zich bekend hoeft te maken. Ook professionals kunnen bellen met een vraag om advies als het gaat om een schrijnende situatie of een vermoeden van kinder- of oudermishandeling. Veilig Thuis is er dus voor iedereen die te maken heeft met geweld in de huiselijke sfeer of daar getuige van is.

 

Wat doet Veilig Thuis
Veilig Thuis is er om geweld te voorkomen, maar ook voor informatie en advies. Leerkrachten, huisartsen en andere professionals kunnen volgens de Meldcode Kindermishandeling en Huiselijk Geweld contact opnemen met Veilig Thuis. Zij kunnen advies vragen en/of een eventuele melding doen. Veilig Thuis doet onderzoek naar de onveilige situatie. Veilig Thuis is 24/7 bereikbaar voor de eerste hulp. Veilig Thuis kan doorverwijzen en toeleiden naar de juiste hulp, maar Veilig Thuis kan ook samen met betrokkenen een veiligheidsplan opstellen.

 

Veilig Thuis 0800 – 2000
Veilig Thuis, het advies- en meldpunt voor huiselijk geweld en kindermishandeling, is dag en nacht bereikbaar via 0800-2000.

 


Noodnummers bij andere crisissituaties

Er zijn natuurlijk situaties die niet te maken hebben met huiselijk geweld of kindermishandeling. Dan belt u:

1-1-2
Voor spoedeisende hulp bij direct levensbedreigende situaties of als u getuige bent van een misdrijf.

Huisartsenpost
Bij crisissituaties in geestelijke gezondheidszorg (ggz) bij jeugd en volwassenen. De huisartsenpost is 24 uur per dag, 7 dagen per week bereikbaar.

 

Niet spoedeisende vragen over jeugdhulp en zorg
Voor vragen over jeugdhulp en zorg, kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de gemeente via tel. (0294) 491 391 of stuur een e-mail naar info@weesp.nl.


 

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken