HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  Geweld in huiselijke kring

Geweld in huiselijke kring

Dit item is verlopen op 18-11-2015.

Iedereen die direct of indirect met geweld in huiselijke kring te maken heeft, kan hier iets tegen doen. Of het nu om uzelf gaat of om iemand anders. Of u het zeker weet of al een tijdje rondloopt met een naar onderbuikgevoel: bellen met Veilig Thuis (0800-2000) is de eerste stap naar hulp en advies.

In een terugkerende reeks artikelen laten we u voorbeelden zien van onveilige thuissituaties. Het verhaal van Sophie gaat over een vechtscheiding.

Vechtscheiding

Naar schatting mondt 20 procent van de echtscheidingen uit in een vechtscheiding. Kinderen zijn hier altijd de dupe van, maar ouders hebben dat vaak zelf niet in de gaten. Daarom is het belangrijk dat juist omstanders in actie komen bij een vechtscheiding in hun omgeving.

Emma: “Nu mijn zus gaat scheiden is dat zwaar voor haar, haar man en zeker voor hun dochtertje Sophie. Mijn zus heeft geen goed woord over voor haar ex die haar verlaat voor een jongere vrouw. Ze hebben alleen nog maar ruzie en beschuldigen elkaar over van alles, waar Sophie bij is. Toen ik een keer op Sophie paste vroeg ik hoe het met haar ging. Zij vertelde dat haar moeder vaak boos wordt, als ze het leuk heeft gehad bij papa en zijn nieuwe vriendin. En dat haar moeder dan vertelt dat haar papa geen leuk persoon is. Sophie begrijpt er niets van, want het was toch gezellig? En zij doet toch niets verkeerd? Haar verdriet en verwarring raakt mij enorm. Ik heb begrip voor de frustratie van mijn zus en haar houding tegenover haar ex. Maar hij is wel de vader van Sophie en zij houdt van hem.”

Hoe kan de omgeving ondersteuning bieden?

Als omstander kunt u een vechtscheiding niet oplossen, maar u kunt wél hulp bieden aan zowel de ouders als de kind(eren). Ziet u in uw omgeving dat een kind de dupe is van een vechtscheiding? Weet dan dat u zich in de situatie mag mengen. Het is juist in het belang van het kind dat u helpt en in actie komt.

Ga in gesprek met de ouders en het kind, zowel apart als samen. Luister echt naar wat ze te zeggen hebben en praat met hen over de situatie. Ga dan niet mee in beschuldigingen, maar praat steeds vanuit de situatie van het kind. Ook kunt u ouders en kinderen vragen hoe het met hen gaat en wat u zou kunnen doen om te helpen.

Zijn er anderen in de omgeving die het gezin goed kennen en ondersteuning kunnen bieden? Praat er dan met hen over. Samen kunt u bepalen wat u het beste kunt doen en welke volgende stap u kunt nemen.

Vindt u het lastig om het gesprek aan te gaan? Dan kunt u altijd voor hulp en advies bellen met ‘Veilig Thuis’.

Veilig Thuis: 0800- 2000

‘Veilig Thuis’, het Advies- en Meldpunt Huiselijk Geweld en Kindermishandeling, is 24/7 bereikbaar via 0800-2000. ‘Veilig Thuis’ is er voor iedereen, jong en oud, die te maken heeft met huiselijk geweld, ouderenmishandeling of kindermishandeling.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken