HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Bekendmakingen  |  De gemeente belicht…monumenten gek?

De gemeente belicht…monumenten gek?

Dit item is verlopen op 16-09-2015.

Afwisselend is het in ieder geval wel, monumentenzorg bij de gemeente Weesp. ’s Ochtends met de werkschoenen in de prut en ’s middag met de hakken achter het bureau. Op het moment dat u dit leest zit ik waarschijnlijk met de voetjes omhoog… op de camping. Dus mocht u willen reageren, ik ben er even niet.

Als ik er weer ben, kunt u bij mij terecht met al uw vragen. Dat wil zeggen: vragen over monumenten, archeologie, en andere cultuurhistorische onderwerpen. Veel mensen willen bijvoorbeeld weten of er een vergunning nodig is. Of zij willen weten of ze iets mogen veranderen in een monument. Dat kan heel verschillend zijn. Soms gaat het over een vensterbank, een andere keer over het slopen van een halve kerk. In beide voorbeelden kan het dilemma even groot zijn. Dat klinkt misschien gek, maar de omgeving, het achterliggende verhaal, de zeldzaamheid, het speelt allemaal mee om tot een goed advies te komen.

Gelukkig hoef ik het niet helemaal alleen te doen. Regelmatig vraag ik bijvoorbeeld de Historische Kring Weesp of collega’s van het gemeentelijk archief om informatie. Soms roep ik er een specialist bij en komt er een rapport. En soms vindt zo’n rapport zijn weg naar het Weespernieuws. Zoals begin deze maand met het artikel over de vondst het bijzondere en zeldzame historische behang in een woning aan de Hoogstraat. Het is toch fantastisch dat een paar resten behang gelijk een verhaal over een rijke Weesper brander en burgemeester oplevert?

Dit najaar wil de gemeente nog beter te laten zien wat een rijke stad Weesp eigenlijk is. We hopen meer verhalen te kunnen vertellen. Als eerste lanceert de gemeente een aparte website over erfgoed. U kunt daar informatie vinden over de monumenten met foto’s en tekst. Daarnaast zullen de monumenten van Weesp stap voor stap voorzien worden van een monumentenbordje. Telt u mee? Het zijn ruim 300 bordjes! Dat is lang niet gek voor een gemeente met 18.000 inwoners.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken