HOME  |  Bestuur & Organisatie  |  Actualiteiten  |  Controle lood in drinkwater Gooi en Vechtstreek

Controle lood in drinkwater Gooi en Vechtstreek

Dit item is verlopen op 11-03-2021.

Lood in drinkwater is ongezond voor kinderen.

Vroeger werden waterleidingen vaak van lood gemaakt. Sinds 1960 is dit in Nederland verboden. Er blijken toch nog steeds woningen, schoolgebouwen, kinderdagverblijven, sportkantines en overige gebouwen te zijn met waterleidingen, die vanwege het bouwjaar loden waterleidingen hebben. Ten aanzien van de verantwoordelijk, bestaat in ons land de volgende afspraak.

  • Drinkwaterbedrijven (in de regio Gooi en Vechtstreek PWN en Waternet) zijn verantwoordelijk voor de leiding vóór de watermeter. Zij geven aan dat alle loden leidingen al zijn vervangen.
  • Eigenaren van huizen en gebouwen zijn verantwoordelijk voor de leidingen áchter de watermeter.

Gemeenten en de GGD benaderen daarom alle locaties waar kinderen verblijven, zodat alle gebouwen van vóór 1960 op loden leidingen worden gecontroleerd. De gemeente controleert ook de overige gebouwen die in eigen bezit zijn.

Test

Voor huiseigenaren geldt een eigen verantwoordelijkheid. Op de website www.loodinwatertesten.nl kan een eigenaar op eenvoudige wijze nagaan of er sprake kan zijn van loden leidingen. Ook kan een test worden aangevraagd. Ook voor huurders geldt dat deze website behulpzaam kan zijn. Bij vermoedelijke aanwezigheid van loden leidingen, kunnen zij contact opnemen met de verhuurder.

Meer informatie

Voor meer informatie over gezondheid en lood, kunt u kijken op de website van de GGD. Voor vragen over de gezondheid in relatie tot loden waterleidingen kunt u tijdens kantooruren contact opnemen met de GGD: (035) 6926 222.

Contactgegevens

Bezoekadres

Nieuwstraat 70a
1381 BD  Weesp

Tel: (0294) 491 391

Belastingen tel: (020) 255 4800

E-mail: info@weesp.nl

Social media

Openingstijden

Afspraak maken